Çocuklarda Tablet ve Telefon Kullanımı

Çocuklarda Tablet ve Telefon Kullanımı

Günümüzde teknolojinin hızla gelişimiyle birlikte çocukların telefon ve tablet kullanım oranı da artmış ve çocukların hayatında önemli bir yer edinmiştir. Telefon ve tablet, çocukların oyun oynaması, eğitici uygulamalarla etkileşimde bulunması, videolar izlemesi ve sosyal medyada vakit geçirmesi gibi birçok aktivite için kullanılabilmektedir. Teknolojik aletler çocukların bilgiye daha hızlı erişebilmesine olanak tanır. Bunun yanı sıra aşırı kullanımında ise çocuklara olumsuz etkileri olmaktadır.

Çocuklarda telefon ve tablet kullanımında dikkat edilmesi gereken noktaların en başında ise cihaz nasıl kullanılıyor ve ne kadar süreyle kullanılıyor gelmelidir. Bu soruların cevabı ebeveynlerin kontrollü denetimleri ve yapılandırmaları sayesinde yanıt bulur. Aşırı ve kontrolsüz telefon ve tablet kullanımı çocuklarda teknoloji bağımlılığına, sosyal ilişkilerde bozulmaya sebep olur. Bu sebepledir ki çocuklarda kontrollü telefon ve tablet kullanımı çocuğun kişisel ve sosyal gelişimi için önemli bir adımdır.

Çocuklarda aşırı ve kontrolsüz telefon ve tablet kullanımı beraberinde nelere yol açar?

Çocuklarda aşırı ve kontrolsüz telefon, tablet kullanımının beyin gelişimi üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Çocukların fiziksel aktivitelerden uzaklaşmasına neden olur. Buna bağlı olarak obezite gibi fiziksel sağlık sorunları ortaya çıkar. Ekrana aşırı maruz kalan çocuğun göz sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Ayrıca, çocukların telefon ve tablet kullanımı dikkat eksikliği ve odaklanma sorunlarına yol açabilir ve hiperaktivite riskini artırır. Sosyal becerilerinin azalmasına yol açar ve ikili ilişkilerde zayıflama görülür. Uyku problemlerine yol açar. Erken yaşta ( 0-3 yaş arasında), tablet ve telefon kullanan çocuklarda, otizm ve otizm benzeri yaygın gelişimsel bozukluklara ve uyaran eksikliğine yol açar. Bununla birlikte konuşmaya başlama yaşını da geriletir.

Amerikan Pediatri Akademisi, 2-5 yaş arası çocukların günlük ekran süresini 1 saat ile sınırlandırmayı önermektedir. 6 yaş ve üstü çocuklar için ise ekran süresi 1-2 saat arasında olması önerilmektedir. Bu sınırlamalar Teknoloji bağımlılığı oluşmamasını, fiziksel olarak daha aktif olmasını sağlar. Bunun yanı sıra ekran süresinin zaman dilimlerine yayılarak ve ebeveyn denetiminde olmasına dikkat etmek oldukça önemlidir.