‘Mob’ sözcüğü Latince ‘kanun dışı şiddet uygulayan, düzensiz kalabalık’ anlamına gelen ‘mobile vulgustan’ (kararsız kalabalık) türemiş bir sözcüktür. Mob fiili Latince’de ortalıkta toplanmak, saldırmak veya rahatsız etmek anlamına gelmektedir.1980’lerde ise ilk klinik psikolog olan Leyman tarafından kavram, işyerlerindeki duygusal saldırıları ifade etmek için kullanılmıştır. Leyman, psikolojik terör olarak da adlandırdığı bu saldırı şeklinin, kişinin örgüt içerisinde damgalanma yoluyla ve haklarına tecavüz edilerek yapılan sistematik bir süreç olduğunu belirtmiştir.
Bir kişi işyerinde sürekli olarak olumsuz davranış ve eylemlere maruz kaldığını hissediyor ve bu durum karşısında kendini savunmayı zor olarak görüyorsa bu kişi mobbinge uğruyordur.
Mobbing bir kişinin, diğer insanları başka bir kişiye karşı etrafında toplaması ve sürekli olarak iyi niyetli olmayan hareketlerde bulunma, ima ve alay etme, karşısındaki kişinin toplumsal itibarını düşürme gibi yollarla saldırgan bir ortam yaratarak onu işten ayrılmaya zorlamasıdır.
Mobbingin ortaya çıkışında tek bir sebebten söz edilmesi zordur. İnsanları yıldırmak ve acı çektirmek için yapılan bu tür davranışların altında çoğu zaman kişilik yapısı, psikolojik durum, örgüt yapısı ve rekabet, işyerinde güvensizlik ve çatışma gibi çeşitli nedenler yatmaktadır. Ayrıca zayıf liderlikte mobbinge neden olmaktadır.
Bir kerelik bir olumsuz davranış, ya da farklı düşünen taraflar ‘yıldırma’ anlamına gelmemektedir. Yıldırmadaki son nokta da cinsel taciz, fiziksel zarar ya da kişiye sağlığını bozabilecek baskıların artması olarak karşımıza çıkmaktadır.
İletişim Bilgileri
Evreka Psikoloji’ye aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden ulaşabilirsiniz:
Telefon: 0505 575 28 05
E-posta: info@evrekapsikoloji.com
Adres: Hunat Mah. Nuh Mehmet Baldöktü Sok. Özer Plaza Kat:2 No:7/8 Melikgazi Kayseri