Uyum Becerisi
Hayatının her alanında sosyal ilişkilere dahil olma eğilimi içerisinde olan insan, sosyal bir varlıktır. Dünyaya gelişinden itibaren sosyal ilişkiler içerisinde olan birey, sosyal beceriler ile diğer kişilerle iletişim kurmaya ve hayatını ilerletmeye devam ederken bu sosyalleşmenin dünyaya gelmeden de önce anne karnında başladığı kabul edilmektedir (Gander ve Gardiner, 2007).
Sosyal beceri kavramı; kişiler arası ilişkileri başlatma, sürdürme ve sonlandırmayı, hoşnut olmayan durumlarla yüzleşmeyi ve üstesinden gelmeyi, bir çatışma durumunda krizleri çözmeyi ve girişimde bulunabilmeyi sağlamaktadır (Çubukçu ve Gültekin, 2006). Kişinin sosyal beceriye sahip olması, kişinin kendisi ve etrafı ile dengeli bir ilişki kurabilmesine, sağlıklı ilişkiler çerçevesinde sürdürebilmesine yani uyum becerisini kolaylaştırmasıdır (Yavuzer, 2007; Çifçi ve Sucuoğlu 2004).
İnsan kendine ait bir kimlik oluşturma amacı içerisindeyken bulunduğu ortamın değişmesi sonucunda ortaya çıkan durumlar bireyin bir amaca yönelik davranışlarda bulunmasına neden olabilir. Kişi sahip olduğu potansiyellerini istediği gibi kullanma özgürlüğüne sahiptir fakat kişi potansiyelini amaçları doğrultusunda içerisinde bulunduğu ortamın istekleri doğrultusunda hareket etmek durumunda kullanır ve sağlıklı bir uyum göstermiş olur. Sağlıklı uyumu şöyle sıralayabiliriz:
1. Bireyin hayatını devam ettirmesi
2. Kendini ve içerisinde bulunduğu sosyal çevreyi tanımak
3. Keşfettiği özelliklerini kullanabilmek ve ihtiyaç duyduğunda yeni özellikler geliştirebilmek (Gençöz, 1998).
Çiftçi, İ. & Sucuoğlu, B. (2004). Bilişsel Süreç Yaklaşımıyla Sosyal Beceri Eğitimi, 4. Baskı, 231 s, Ankara: Kök Yayıncılık.
Çubukçu, Z. & Gültekin, M. (2006). İlköğretimde Öğrencilere Kazandırılması Gereken Sosyal Beceriler, Bilig Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi, 37 Bahar, 155- 174.
Gander, M. J. &Gardiner, H. W. (2007). Çocuk ve Ergen Gelişimi (Çev: Ali Dönmez, Nermin Çelen ve Bekir Onur), Ankara: İmge Kitabevi
Gençöz, F. (1998). UYUM PSİKOLOJİSİ . Kriz Dergisi , 6 (2) , 0-0 . DOI: 10.1501/Kriz_0000000070
Yavuzer, H. (2007). Çocuk Psikolojisi, 20. Basım, 344.s. İstanbul: Remzi Kitabevi.
İletişim Bilgileri
Evreka Psikoloji’ye aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden ulaşabilirsiniz:
Telefon: 0505 575 28 05
E-posta: info@evrekapsikoloji.com
Adres: Hunat Mah. Nuh Mehmet Baldöktü Sok. Özer Plaza Kat:2 No:7/8 Melikgazi Kayseri