Reflü ve Beslenme
Reflü Nedir?
Reflü, toplumda en sık görülen mide sorunları arasında yer almaktadır. Genellikle 30-40’lı yaşlarda görülmektedir ancak yanlış beslenmeye bağlı olarak erken yaşlarda da reflü ile karşılaşılabilmektedir. Obeziteye bağlı karın içi basıncın artması, hamilelik ve genetik yatkınlık reflü risk faktörleri arasında yer almaktadır. Ayrıca yanlış beslenme ve stres de reflü ataklarını tetikleyebilmektedir. Reflü, yemek yedikten sonra mide içeriğinin, yukarıya doğru yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanmaktadır. Bunun sonucunda mide içeriği yemek borusunu tahriş etmekte ve yemek borusu kendisini koruyamaz hale gelmektedir. Normalde alt özofagus sfinkteri midedeki yiyeceklerin yemek borusuna kaçmasını önlemek için kapanmaktadır. Ancak bu sfinkterin zayıflaması veya hasar görmesi sonucu reflü ile karşılaşılmaktadır.
Reflü Belirtileri;
Ağza acı su gelmesi en sık görülen belirtisidir.
Mide yanması,
Göğüs ağrısı
Mide ekşimesi
Yutma güçlüğü
Öksürük de sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır.
Reflüye yönelik bir tedavi ve beslenme planı uygulanmazsa yemek borusunun tahrişine bağlı olarak özofagus kanseri riski tetiklenebilmektedir. Hayat tarzında yapılan bazı değişiklikler ile reflü belirtileri kontrol altına alınabilmektedir.
Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Protein İçeriği Yüksek Yağ İçeriği Düşük Bir Diyet
Yüksek yağ içeriğine sahip kızarmış yiyecekler besinlerin yemek borusuna geri gelmesini tetikleyebilmektedir. Ayrıca mide boşalmasını da geciktirerek reflü semptomlarının belirgin hale gelmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle reflü problemi yaşayan bireyler kızarmış ve yüksek yağ içeriğine sahip yiyeceklerden uzak durmalıdır. Yağsız tavuk, hindi, et, balık gibi protein kaynaklarının tercih edilmesi reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bu protein kaynaklarının pişirilme şekli de oldukça önem teşkil etmektedir. Izgara, fırınlama, haşlama veya yağsız tavada pişirme yöntemleri önerilmektedir. Yumurta da tercih edilebilecek kaliteli protein kaynakları arasında yer almaktadır. Ancak yumurta sarısının fazla tüketimi de reflüyü tetikleyebilmektedir.
Diyette doymuş yağ ve trans yağ alımı azaltılmalıdır. Bunların yerine sağlıklı yağ kaynakları diyete eklenmelidir. Avokado, ceviz, keten tohumu, zeytinyağı tercih edilebilecek sağlıklı yağlar arasında yer almaktadır. Ayrıca süt ve süt ürünlerinde de yağ alımını kısıtlamak için yağsız veya düşük yağlı süt ürünleri tercih edilmelidir.
Lif Kaynağı Sebze ve Meyveler
Diyet lifini arttırmak reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle taze sebze ve meyve tüketimi de oldukça önem teşkil etmektedir. Ayrıca sebze ve meyveler düşük yağ içeriği nedeniyle diyeti zenginleştirmek için iyi bir alternatif olmaktadır. Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, kuşkonmaz, karnabahar gibi sebzeler tercih edilebilir. Ancak bu sebzelerin akşam öğününde çiğ olarak tüketilmesi reflü semptomlarını arttırabilmektedir. Bu nedenle akşam yemeğinde çiğ sebzeler yerine pişmiş sebze tüketmek reflü belirtilerini azaltmaya destek olmaktadır.
Asidik olan sebze ve meyveler reflü belirtilerini tetikleyebilmektedir. Bu nedenle domates, domates sosları, portakal, mandalina, greyfurt gibi besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
- Kaçınılması Gereken Yiyecekler;
- Patates kızartması, soğan halkası, cipsler
- Tereyağı, tam yağlı süt, yağlı peynirler, margarin, krema gibi yağ içeriği yüksek süt ürünleri
- Yağlı ve kızarmış et, tavuk, balık ürünleri
- Nugget,şinitzel vb.
- Kremalı soslar, acı baharatlı soslar, kaymak, mayonez vb.
- Çikolata, alkol, kafein, karbonatlı içecekler
- Sarımsak, soğan ve aşırı baharatlı yiyecekler
- Mono sodyum glutamat içeren ürünler
- Nane, naneli sakız, nane aromalı yiyecekler ve içecekler
Bu yiyeceklerin hepsi herkeste reflüyü tetiklemeyebilir bu nedenle denenerek hangilerinin reflü semptomlarını arttırdığı tespit edilmelidir ve bu besinlerden uzak durulmalıdır. Bu yiyeceklere ek olarak bazı bireylerde yüksek FODMAP içeriğine sahip besinler de reflü semptomlarını tetikleyebilmektedir. Bu durumda diyetten bir süreliğine bu besinlerin uzaklaştırılması semptomların azalmasına destek olabilmektedir.
Genel Beslenme Önerileri
-Semptomların minimuma inmesi için ideal kilo aralığında olunmalı
-Sigara ve alkol tüketilmemeli
-Öğünlerde mide kapasitesini tamamen doldurmak yerine az az ve sık sık beslenme uygulanmalı
-Yemeklerden 1 saat önce su içme bırakılmalı
-Yatmadan 3-4 saat önce yemek yeme işlemi sonlanmalı
-Bel çevresini sıkan dar kıyafetlerden uzak durulmalı
-Uzanırken yatağın baş kısmı bir miktar yükseltilmeli
Reflüye yönelik beslenme uzmanı tarafından bir tıbbı beslenme programı uygulanmazsa yemek borusunun tahrişine bağlı olarak özofagus kanseri riski tetiklenebilmektedir. Hayat tarzında yapılan bazı değişiklikler ile reflü belirtileri kontrol altına alınabilmektedir.
İletişim Bilgileri
Evreka Psikoloji’ye aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden ulaşabilirsiniz:
Telefon: 0505 575 28 05
E-posta: info@evrekapsikoloji.com
Adres: Hunat Mah. Nuh Mehmet Baldöktü Sok. Özer Plaza Kat:2 No:7/8 Melikgazi Kayseri